fbpx

3 anledningar att välja WordPress

WordPress är extremt välkänt världen över. Det är ett CMS-system som driver mer än 30% av världens webbplatser.

Så ja, oavsett om du funderar på att skapa en hemsida åt dig själv, företaget och/ eller en eventuell webbutik så ska du välja WordPress och dess underbara värld av integration.

3 anledningar att välja WordPress

  1. Otroligt enkel installation.
  2. Enkelt gränssnitt att förstå.
  3. Otroligt utbud av tema (design) och tillägg (extra funktionalitet).

Medans det finns otroligt många CMS-system du kan använda (Content Management System) så erbjuder dom i grund och botten mer eller mindre samma sak; du kan skapa en eller flera användare, du kan logga in och då du väl är inloggad så kan du skapa nytt material såsom sidor och blogginlägg.

Vad som brukar vara/ bli ett “problem” för många användare är själva installationen då det ska pillas med filer, inställningar och databaser. Här vinner WordPress igen med vad webbhotellen erbjuder och som kallas för “Ett klick installation”.

Nej, det är förvisso inget nytt begrepp eller koncept, men ack så populärt än idag. Genom att, via ditt webbhotell, klicka på en ikon så är WordPress installerat och klart på mindre än en minut. Allt du behöver göra är att logga in (givetvis så kan denna process variera något webbhotellen emellan) och du är igång!

Vad är det som gör WordPress så bra?

Allt du kan göra med det. Allt som finns dolt “under huven”. Alla tillägg, teman och all hjälp du får på nätet via diverse forum och Facebook-grupper. WordPress är ett community på miljontals användare världen över. Det är ett system som utvecklas i rask takt och där problemen (om nu någon bugg råkar slinka igenom) snabbt fixas. Det finns verktyg för att flytta din sajt från en leverantör till en annan på bara några minuter, du kan exportera ditt material via den inbyggda funktionen för detta och du kan göra en massa annat. Det finns vad som kallas för hooks (kopplingar) som möjliggör olika förändringar — det vill väl alla åt, eller hur?

Det finns vad som kallas för codex dit du kan vända dig för att vidare förstå hur systemet är skapat, dess konstruktion och hur du gör om du vill skapa något själv som till exempel ett tema eller tillägg. All dokumentation är öppen och tillgänglig.

Är WordPress säkert & vad bör jag tänka på?

Ingenting är 100% säkert då alla system, på ett eller annat vis, går att “bryta sig in i”. Men för att besvara den otroligt viktiga frågan om säkerhet, under förutsättning att du gjort din del, så blir svaret “ja”. WordPress är säkert. Vad som anses vara standard utifrån ett säkerhetsperspektiv är att du som användare skyddar dina filer så att ingen utomstående kommer åt dem (läs mer om .htaccess här).

Kan jag välja WordPress-tema själv?

Ja, det kan du och det är mycket lätt. Som inloggad administratör kan du via Utseende (i menyn) bläddra samt söka bland de tusentals olika teman som finns tillgängliga helt gratis.

Kan jag installera extra funktioner själv?

Ja, det kan du. Det görs på ett liknande sätt som med ett tema. Du går helt enkelt bara till Tillägg i menyn och bläddrar alternativt söker bland de tusentals tillägg som finns.

Finns det back-up i fall något händer?

Dagens webbhotell har oftast ett bra back-up system vilket innebär att du kan välja från vilken dag och från vilken tid du vill återställa systemet. Det finns även tillägg för detta och ett mycket populärt sådant är UpdraftPlus.

WordPress är världens mest populära CMS system. Ett system som driver mer än 30% av världens alla webbplatser. The Walt Disney Company, Microsoft News Center, Sony Music, The City University of New York, Angry Birds, Bloomberg, Vogue och massor av andra sajter skapade med WordPress. Det säger en del. Friheten är enorm. Möjligheterna oändliga.

Vad väntar du på?

Tack för att du tog dig tid att läsa min artikel. Jag svarar på alla frågor så fort jag kan och du kan, om du vill, ta direktkontakt med mig via Facebook Messenger eller via min profil på WPjobb.


Bjornen Nilsson

Bjornen Nilsson

WordPress- och WooCommerce-frilansutvecklare. Driver sajten theswedishbear.com. Arbetat med WordPress och WooCommerce i 10+ år. Började med "data" som 10 åring (mitten av 80-talet). Tycker inte direkt om så kallade "byggare" (page builders) då dom bidrar till att öka sajtens laddtid. Fokuserar numera på e-handel mer eller mindre helt. Gutenberg kan nog bli bra så småningom och fram till dess så kör jag en modifierad Tiny.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om WPjobb

WPjobb startades 2018 av Mattias Wihlgaard med syftet att samla WordPress-experter i Sverige på ett och samma ställe.

I samarbete med